jueves, 21 de noviembre de 2019

Com fer esquemes. Tècniques d'estudi




Un esquema és una forma de representar una realitat complexa d’una manera més simple. El seu objectiu és ajudar a comprendre i assimilar els conceptes i les idees que la integren. Els esquemes han d’ajudar a copsar la idea general d’un tema i dels seus principals continguts. D’aquesta manera s’agilitza i s’optimitza l’estudi.

PASSES: 

1. La primera cosa que cal fer abans de fer un esquema és fer una lectura general d’allò que es vol esquematitzar. És important disposar d’un diccionari a ma per cercar aquelles paraules o conceptes que es desconeguin. 

2. Moltes persones, al temps que comencen a llegir per primer cop allò que es vol esquematitzar, subratllen la informació que creuen més important. És més recomanable fer una primera lectura general per a copsar la idea general i, posteriorment, fer una segona lectura ja amb el llapis a la ma per subratllar. 

3. Aquestes primeres lectures faciliten la consideració dels diferents temes, apartats, etc., que es pretenen esquematitzar. Al mateix temps permeten fer-se una primera idea de com es podria organitzar l’esquema. Si es creu convenient, es podria fer un primer esborrany amb les idees principals, l’ordre a seguir... etc. 

4. Escollir el model d’esquema que es consideri més adient.  

CONSELLS PER A CONFECIONAR UN BON ESQUEMA

Alguns consells que us poden ser útils per a fer un esquema poden ser: 

La informació ha de ser breu però completa →Cal emprar paraules claus o frases molt curtes sense gaires detalls i molt breus. Expressa la major quantitat d’informació, de forma simple, en el menor espai possible. En alguns casos es poden usar signes o abreviacions. 

Usa el teu propi llenguatge → Qualsevol idea és correcta si està expressada de la forma adient. En tant que es respecti aquest principi es poden usar diverses maneres d’expressar una mateixa realitat. Cal escollir la que es consideri més propera o la que es consideri més còmoda de cara a l’estudi. 

Procura tenir l’esquema en un únic espai → Algunes vegades, quan es fa un esquema, s’usen diversos folis. Això provoca que alguns apartats quedin dividits en dos espais diferents, o que es creï una sensació de dispersió. Per tal d’evitar-ho convindria que tot l’esquema estigui en un mateix espai. Això és pot aconseguir.

MODELS D'ESQUEMES




Informació treta de Eduard Vives, tècniques d'estudi. https://blogs.cpnl.cat/distanciagava/files/2011/10/com-fer-un-esquema.pdf 



No hay comentarios:

Publicar un comentario